Ekspresowa chińszczyzna
Składniki:
- pierś kurczaka [1 szt.] (duża, pojedyncza)
- chińska mieszanka warzyw [1 op.] (z bambusem, kiełkami, grzybami mung, papryką, marchewką itp)
- sos sojowy [1 łyżeczka]
- przyprawa chińska 5 smaków [0.5 łyżeczki] (lub więcej, trzeba spróbować aby nie przesadzić)
- ocet ryżowy [1 łyżeczka]
- pieprz syczuański [0.5 łyżeczki]
- imbir [0.5 łyżeczki]
- woda [1 szklanka]
- sos chili (np. tao tao)
- sól (do smaku, należy jednak wcześniej spróbować)
- pasta curry czerwona [0.5 łyżeczki]
- mąka ziemniaczana (do zagęszczenia sosu)
- woda (do zagęszczenia sosu)
Przygotowanie:
Pierś myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki. Wrzucamy na rozgrzany wok, smażymy chwilkę, na większym ogniu, po czym doprawiamy kurczaka octem ryżowym, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, pieprzem syczuańskim i imbirem. Znowu chwilkę smażymy, na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sos chili, sól, pastę curry, mieszamy aż się połączą i wrzucamy mix warzyw chińskich. Podlewamy wszystko szklanką wody, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Po 10-15 minutach, gdy warzywa zmiękną, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 1/4 szklanki wody - wlewamy do sosu. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje.
Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem.
Smacznego!
*Porcja dla dwóch osób. Aby wystarczyło dla np. 4 należy zrobić danie z podwójnej piersi kurczaka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: owoce pod kruszonką
Komentarze