Panga w sosie śmietanowo- koperkowym z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- ryba
- Filet z pangi [1 ]
- przyprawa do ryb
- pieprz
- zioła prowansalskie
- Sos
- koper [1 pęczek] (świerzy)
- śmietana [1 szklanka] (12%)
- mąka [2 łyżki]
- kostka rosołowa [0.5 kostki]
- majonez [1 łyżeczka]
- zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
- ziemniaki
- ziemniaki [1 kg]
- papryka slodka [1 łyżeczka]
- pieprz [1 łyżeczka]
- wegeta [1 l]
- oregano [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
Ryba:
Filet kroimy na części( zalezy ile chcemy porcji, mi jeden filet wystarcza na 3 mniejsze porcje lub 2 większe). W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy rybę, posypujemy przyprawą do ryb, ziołami i pieprzem.
Sos:
Gotujemy bulion a do tego wrzucamy posiekany koperek. Gotujemy kilka minut, odstawiamy aby trochę wystygło. W osobnym naczyniu rozrabiamy śmietaną z mąką i dodajemy do wywaru z bulionu i kopru, dodajemy majonez, gotujemy chwilę i odstawiamy do wystygnięcia ( sos musi zrobić się gęsty).
Ziemniaki:
Obieramy i kroimy ziemniaki na ćwiartki. W misce robimy mieszanką z przypraw: papryka, oregano, pieprz, wegeta. Wrzucamy tam ziemniaki, mieszamy tak aby ziemniaki pokryły się przyprawami. Wrzucamy na patelnię i pieczemy ok. 30 minut.
Wystudzonym sosem polewamy rybę, wstawiamy do piekarnika nagrzanym do 180 stopni na ok. 30-40 minut.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie
Komentarze