Spaghetti z karmelizowaną cebulą i smażonymi pomidorami
Składniki:
- oliwa z oliwek [6 łyżek] (extra vergine (z pierwszego tłoczenia))
- cebula biała [0.5 szt.]
- czosnek [2 ząbki] (opasłe ząbki czosnku)
- pietruszka [0.25 łyżeczki] (suszona)
- czosnek [0.25 łyżeczki] (suszony)
- chili (przyprawa) [1 szczypta] (duża. suszone płatki chili)
- pomidory [400 g] (małe, słodkie, na gałązce)
- ocet balsamiczny [2 łyżki]
- sól [1 szczypta] (duża, wędzonej soli lub zwykłej)
- orzechy włoskie [50 g] (posiekanych (około dwie garście))
- ser pecorino [50 g] (startego na tarce (około dwie garście))
- pieprz (świeżo mielonego)
- spaghetti (z semoliny (mąki z pszenicy durum) porcja dla 2 osób)
Przygotowanie:
Na szerokiej patelni (użyłam woka) rozgrzać oliwę.
Wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie piórka i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Zmniejszyć moc palnika i całość smażyć na małym ogniu, aż cebula zacznie się rumienić.
Dodać suszone przyprawy i wymieszać.
Dodać umyte pomidorki i ocet balsamiczny.
Odrobinę zwiększyć moc palnika i smażyć całość, aż pomidory zaczną pękać (gdy to się stanie nie mieszamy już więcej, ponieważ pomidory zaczną się rozpadać, a powinny zostać 'w całości').
Gdy sos lekko zgęstnieje, a cebula zacznie się delikatnie karmelizować całość posolić wedle gustu.
Porcję makaronu dla dwóch osób ugotować al dente.
Ugotowany makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem z patelni, wraz z pomidorkami i cebulą.
Posypać siekanymi orzechami, posypać startym serem i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Bon appétit!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze