Kødboller med sovs - mięsne kuleczki z sosem (pomysł na obiad)
Składniki:
- mięso mielone [500 g] (mieszane 50/50 wołowo-wieprzowe)
- cebula [1 szt.]
- jajka [1 szt.]
- śmietana kremówka [200 ml] (2 dl)
- woda [100 ml] (1 dl)
- bułka tarta [200 ml] (2 dl)
- mąka [2 łyżki] (do sosu- lub wg.uznania)
- kostka smakowa (mięsna o ile ktoś używa)
- sól
- pieprz
- śmietana kremówka (do sosu- ilośc wg uznania)
- dżem [1 łyżka] (żurawinowy, dodatek smakowy)
Przygotowanie:
Oryginalna nazwa tego przepisu to "Svenske kødboller med tyttebær,kartofler og sovs" co oznacza nic innego jak kuleczki mięsne z żurawiną, kartoflami i sosem.Jest to przepis podobno szwedzki, ale w Dani równie popularny.
Żeby nie "zanudzać" naszego SMACZNEGO portalu jedynie polskim jedzeniem postanowiłam dla odmiany ponownie wstawić coś "egzotycznego".
Radzę na początek przeczytać listę składników czy oby te smaki nam odpowiadają, bo Ci co mieli okazję spróbować duńskiego lub szwedzkiego jedzenia twierdzą, że znacznie odbiega od polskiego podniebienia :)
Przygotowanie mięsnych kuleczek:
Mięso wrzucamy do miski.
Dodajemy jajko.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę.
Dodajemy śmietany, wody i bułki tartej.
Dodajemy soli i pieprzu.
Ilości podałam również w dl ponieważ takie są w oryginalnym przepisie. Natomiast z tego co mi wiadomo 1 dl to 100 ml :) i ja tak stosuję !!
Całość mieszamy. Jeżeli jest za rzadkie to można dać więcej bułki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200C termoobieg.
Lepimy małe kuleczki nabierając masę łyżeczką od herbaty.
Kuleczki układamy w naczyniu głębszym obok siebie.
Kuleczki można posmarować margaryną w płynie - ja tak robię.
Do naczynia z kuleczkami wlewam wody tak aby było ok. 0,5 cm
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok.40 min.
Sos:
Z tłuszczu, który się wytworzy robię sosik.
Przelewam go z naczynia do garnka.
Dodaję mąki tyle, aby zagęścić sos.
Dodaję śmietany.
W Danii dodaję się również kilka kropel przyprawy Mad Kulør, ale że nie ma jej zapewne w PL to można dać np. kostkę mięsną aby tylko przyciemnić sos.
Całość mieszamy i gotowe.
Danie podaje się z ziemniakami i z łyżką dżemu z żurawiny :).
Pewnie dziwnie to będzie wyglądało, ale mnie bardzo smakuje takie połączenie :)
* zaznaczyłam 5 porcji, ponieważ u mnie tyle wyszło. Ale to zależy ile zje kuleczek ;)
Polecany film:
Łosoś w migdałach z sosem z awokado
Komentarze
nie wpadlabym by dodac do tego żurawiny,na pewno jest smaczne
może czas robić to samej