Pancakes z bananami
autor: Serena van der Woodsen,
kategoria: naleśniki , dodano:
2011-09-27
Składniki:
- mąka [1 szklanka]
- cukier [2 łyżki]
- proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
- soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
- sól (szczypta)
- jajka [1 szt.]
- mleko [0.5 szklanki]
- banan [1 szt.]
- olej [1 łyżka]
Przygotowanie:
Szybkie i pyszne naleśniki, idealne na śniadanie lub kolację.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki (ja czasami dodaję też kakao bądź cynamon). Dodać jajko, mleko, olej i pokrojonego w kostkę banana. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Smażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem.
Ja zawsze robię je na oko, więc proporcje mogą być troszkę inne :P
Banany można oczywiście zastąpić również innymi owocami.
Banany można też wcześniej skarmelizować i dopiero wtedy dodać do ciasta.
Najlepsze są jeszcze ciepłe, prosto z patelni ;)
Polecany film:
Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem
Komentarze