Sałatka zimowa
autor: Fiolunka,
kategoria: wytrawne przetwory , dodano:
2011-10-05
Składniki:
- ogórek gruntowy [4 kg]
- papryka czerwona [0.5 kg]
- cebula [0.5 kg]
- cukier [1 szklanka]
- sól [3 szczypty]
- olej [1 szklanka]
- ocet [1 szklanka]
Przygotowanie:
Dwa kilo ogórków w łupach (umyć) i dwa kilo bez łupy – pokroić w plasterki. Paprykę i cebulę, pokroić w kosteczki (paprykę w większe). Wszystko razem wymieszać i posolić do smaku, następnie dodać 1 szklankę cukru, 1 oleju, 1 octu – wymieszać i odstawić na 2 godziny, żeby smaki się przeżarły. Po dwóch godzinach odlać wodę. Sałatkę nakładać do słoików i pasteryzować przez 20 minut i gotowe.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem
Komentarze
Szukam przepisu na taką sałatkę na zimę, ale w tym przypadku mam trochę wątpliwości.