Ziemniaki po żydowsku
autor: Fiolunka,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2011-10-05
Składniki:
- ziemniaki (dowolna ilość)
- mleko [0.5 l]
- cebula [1 ]
- marchew [2 szt.]
- przyprawa warzywna [2 łyżki] (warzywko)
- masło [1 łyżka]
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w duże kostki, obraną marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i przekrawamy na 4 ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem tak żeby tylko przykryć ziemniaki (nie żeby pływały w tym). Dodać łyżkę masła. Całość gotować pod przykryciem (uwaga, żeby mleko nie wykipiało – co jakiś czas kożuch zbierać) aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Często mieszając. Później ziemniaki odcedzamy i voila. Podawać z marchewką i cebulką (jeśli ktoś lubi). Na końcu do garnka wsypać szczyptę vegety. Na talerzu można też vegetą je podsypać, jeśli ktoś lubi - dla smaku :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tartinki jajeczne
Komentarze