Mini kebabiny
Składniki:
- mięso mielone [1 op.]
- jajka [1 ]
- bułka tarta [1 szklanka]
- przyprawa do gyrosa [1 op.]
- ser żółty [6 kostek] (gouda)
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- wykałaczki [10 szt.] (długie)
- oliwa z oliwek [1 łyżka]
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do miski – do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę bułki tartej, vegetę, przyprawę kebab-gyros. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Następnie przygotowujemy ser, który kroimy w średniej wielkości kulki – ja pokroiłam tak że wyszło mi 12 kostek. Kostki powinny być odpowiedniej grubości, żeby nie spadały (nie pękały) jak będziemy wbijać je na patyczki. Teraz wbijamy na wykałaczkę po 3 kostki sera w równomiernych odstępach. Ser oblepiamy przygotowanym wcześniej mięsem – tak żeby powstały zgrabne kulki (starajmy się zakryć cały ser, bo w przeciwnym razie dużo go wypłynie).
Kiedy już wszystkie kulki będą gotowe obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy przyprawą kebab-gyros (im więcej przyprawy tym będą w smaku ostrzejsze).
Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy przygotowane kebabiny.
Dokładny czas pieczenia jest mi nieznany, gdyż mój gazowy (o zgrozo!) piekarnik piecze różnie, zależnie od humoru. Zalecam zatem doglądanie ich jak kotletów mielonych – myślę że 180st. wystarczy. Podczas smażenia-pieczenia dobrze jest je obracać żeby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Polecany film:
MINI Seven
Komentarze