Marchwiaczki
autor: pauleta89,
kategoria: ciasteczka , dodano:
2011-10-08
Składniki:
- marchew [2 szt.] (średniej wielkości)
- olej słonecznikowy [200 ml]
- cukier [20 dag]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- mąka pszenna [0.5 kg]
- skórka z cytryny
- sok z cytryny [1 łyżka]
- polewa czekoladowa
- posypka cukrowa
- woda
Przygotowanie:
Sodę rozpuszczamy w łyżce soku z cytryny. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą marchew mieszamy z mąką i olejem, sodą, cukrem i skórką z cytryny. Ciasto wyrabiamy, aż do jednolitości. Do ciasta możemy dodawać wodę, aby lepiej później je rozwałkować. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Foremkami lub kieliszkami wycinamy ciasteczka, wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wypieczeniu ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia i następnie polewamy gotową polewą i posypujemy posypką. Smacznego!
Polecany film:
Paluchy wiedźmy na Halloween FB
Komentarze
Dodałam również troszkę cynamonu i orzeszków
Spróbuj Pauletku!