Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Składniki:
- ciasto francuskie [1 op.]
- pierÅ› kurczaka [1 szt.]
- pieczarki [300 g]
- papryka czerwona [0.5 szt.]
- cebula biała [0.5 szt.]
- ser żółty
- żółtko z jajka
- papryka (przyprawa)
- oregano
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (u mnie z Biedronki, jest także w Lidlu), takie którego nie trzeba już wałkować
- 1 pojedyncza pierÅ› z kurczaka
- około 300-400 g pieczarek
- pół papryki czerwonej
- połowa cebuli
- żółty ser
- żółtko do posmarowania ciasta z zewnątrz
- pieprz
- sól
- papryka w proszku
- oregano
Pierś kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy na cieście, na jego środku, jedna pod drugą. Ciasto nacinamy po bokach na około 2 centymetrowe paseczki z każdej strony równolegle. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc wklejam wam prowizoryczny rysunek jak mniej więcej powinno to wyglądać.
Następnie obieramy, kroimy i smażymy pieczarki z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Kładziemy to na przygotowane piersi, a na to żółty ser. Można położyć w plastrze, można posypać startym. To już zależy od was :)
Następnie ciasto zwijamy na przemian jak chałkę. Raz jeden pasek z prawej strony, raz z lewej strony i tak do końca.
Całość kroimy na pół, między piersiami, tak aby powstały dwie osobne "pieczenie". Przygotowane dwie piersi w cieście, smarujemy z zewnątrz żółtkiem. Całość pieczemy w 195 stopniach na termoobiegu przez 30 do 40 minut.
Smacznego! :)
Polecany film:
Laura Osęka - książki kulinarne
Komentarze
Super udało mi się doprawić pieczarki z papryką i cebulą, mięso było mięciutkie, ciasto posypałam z góry odrobiną tymianku.
Zdecydowanie polecam!
a z czym to podajesz?
Super! Robiłam już parę razy, z różnym wkładem. Ale pieczarki, kurczak, ser i papryka to podstawa. Super jedzonko.
Nie wymaga też wiele pracy, jeśli kupimy gotowe ciasto.
Pycha.
przepis przejrzysty a skladniki doskonale dobrane. radze okryc dodatkowo papierem, jesli ciasto przybierze kolorek, miesko musi swoje dojsc, wiec czasu nie da sie oszukac
jest to fajna propozycja podania nieco "znudzonego" juz fileta z kurczaka. zgodnie z twoja rada podalam z salata i naprawde bylo bardzo sycace.
polecam tym, ktorzy tak naprawde niskim kosztem i czasem, chca pozytywnie zaskoczyc gosci
Smakuje wyśmienicie, niektórzy nawet stwierdzili, że podobnie jak pizza (może za sprawą 'przyprawy do pizzy' którą dodałam do pieczarek) Zapisuję do ulubionych
Zrobiłam dwie wersje - 1 zgodnie z przepisem , a 2 ze szpinakiem i fettą.
Obie smaczne, choć chlopakowu smakowala bardziej ze szpinakiem
moim zdaniem w przepisie brakuje wzmianki o tym azeby niezbyt ciasno zaplatac ciasto i pozostawic jakis "dolot" powietrza np. na koncach zeby po upieczeniu nie bylo mokre od kurczaka. (moje wlasnie takie sie zrobilo)
a po drugie :
konieczne jest przykrycie potrawy w trakcie pieczenia poniewaz wierzchnia warstwa po upieczeniu wg zalecen jest niesmaczna zbyt przypieczona.
poza tym ok ale fanka nie jestem francuskiego ciasta chyba....
Wtedy oczywiscie wroce tu aby ocenic Twoj pomysl
kurczak jest soczysty i smaczny
danie jest kaloryczne więc jako dodatek była jedynie sałatka
Daję zasłużone 5 gwiazdek
Daję zasłużone 5 gwiazdek