Ziołowe krokiety z parówkami
Składniki:
- parówki [6 ] (raczej cienkie)
- mąka pszenna [1 szklanka]
- mleko [200 ml] (niepełna szklanka)
- jajka [2 ]
- sól - płaska łyżeczka
- zioła prowansalskie [2 łyżeczki] (do ciasta naleśnikowego)
- czosnek granulowany [1 łyżeczka] (do ciasta naleśnikowego)
- pietruszka [1 łyżeczka] (lub świeża- do ciasta naleśnikowego)
- musztarda
- cebula [1 główka] (średnia)
- opcjonalnie
- ogórek kiszony
- keczup
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
-Z jajek, mleka, mąki i soli przygotowujemy mikserem ciasto naleśnikowe, pod koniec dorzucamy pietruszkę, czosnek i zioła prowansalskie.
-Na odrobinie oleju smażymy cienkie naleśniki tak żeby wciąż były raczej blade, lekko zarumienione, ponieważ jeśli zbyt długo je przytrzymamy będą zbyt suche i nie będzie dało się ich zwijać. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.
-Na patelnię wrzucamy parówki (nie gotujemy ich wcześniej żeby nie 'spuchły' i smażymy na średnim ogniu z łyżeczką oleju/oliwy aż się lekko podpieką, po czym dorzucamy do nich pokrojoną w pół-plastry cebulę. Całość posypujemy odrobiną granulowanego czosnku i ziołami i prażymy na patelni aż cebula się nie zeszkli(ok 4-5min)
-Gotowe naleśniki smarujemy odrobiną musztardy, na środek kładziemy parówkę i trochę cebuli (wszystkiego nie może być za dużo bo nie uda nam się zwinąć naleśnika albo środek będzie wypadał) i składamy naleśnik tak jak przy normalnych krokietach.
-Tak pozwijane krokiety można właściwie już jeść ale ja wsadziłam je na 10min do piekarnika i piekłam w temp. 180stopni przez co całość się bardziej przegryzła i świetnie zapiekła :)
Połowę moich krokietów posmarowałam w środku też ketchupem i wsadziłam do nich po kawałku ogórka kiszonego, uważam że tak smakują nawet lepiej :)
Krokiety można podawać same, z sosem czosnkowym albo pokrojone w 2-3 cm kawałki jako przekąskę na imprezę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka brokułowa
Komentarze
Jakieś nieco zdrowsze dodatki bym tam wrzuciła jeszcze.