Zupa koperkowa
Składniki:
- koperek [1 pęczek]
- ziemniaki (a to wedle uznania)
- por (ja tam pół)
- cebula (i tu pół, bo pół pora dopełni)
- jogurt naturalny [1 ] (1 kubeczek- jogurt lżejszy niż śmietana)
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i w drobną kostkę kroimy. Pora i cebulę w piórka siekamy. To na patelnię na małej ilości tłuszczu podsmażyć. Ilość ziemniarów dowolna. Im więcej tym gęściej. Podsypałam solą i się smaży aż por i cebula mi zmiękną :) Zmiękły- to do gara i bulionem warzywnym ok.1 litr (użyłam z kostki, bo szybciej) W niewielkiej ilości bulionu o letniej temp. "rozbełtać" jogurt i do gara. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaczku. Ja dałam pieprz i szczypty 2 papryki słodkiej.
Ciekawostka: miałam resztkę sałaty masłowej ten środeczek. posiekałam w paseczki i dodałam podczas gotowania i było pyszne.
A podaję z podpieczoną na patelni kiełbasą białą pokrojoną w plasterki.
Smacznego życzę i mam nadzieję, że kogoś skusi :)
Polecany film:
Jak przygotować flaki? Zobacz krok po kroku!
Komentarze