Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
Składniki:
- ryż [1 szklanka]
- orzechy nerkowca [50 g] (1/3-1/2 szklanki wg uznania)
- kardamon
- kurkuma
- groszek zielony [0.333 szklanki]
- sól - płaska łyżeczka
- olej [1 łyżka]
- woda [2 szklanki]
- papryka czerwona [1 szt.]
Przygotowanie:
*Na patelnię lub rondel wlej łyżkę oleju, wsyp kardamon i kurkumę- po pół łyżeczki mnie więcej.
* Wsyp orzechy , smaż chwilę alby się zarumieniły a nie spaliły.
* Wrzuć pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3-4 minuty.
*Wsyp ryż, przemieszaj, odczekaj chwilę aż ryż zrobi się przeźroczysty.
*Zalej wszystko wodą,wsyp groszek i sól zamieszaj.
*Przykryj patelnię pokrywką .
Kiedy potrawa zacznie się gotować zmniejsz gaz. Nie dotykaj już łyżki-jeśli nie będziesz mieszać to ryż nie przywrze do dna patelni. Czas gotowania to mniej więcej 10 minut. Danie jest gotowe kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Komentarze