Krem kasztanowo-czekoladowy
Składniki:
- kasztany jadalne [250 g]
- czekolada gorzka [175 g]
- śmietana kremówka [125 ml]
- mleko [125 ml] (najlepiej pełnotłuste)
- jajka [1 ]
- rum [2 łyżki]
Przygotowanie:
Rozdrobnijcie czekoladę nożem lub blenderem.
Podgrzejcie w rondlu śmietankę z mlekiem niemal do stanu wrzenia, zgaście ogień. Wsypcie czekoladę i wymieszajcie mikserem aż całkowicie się rozpuści.
Nie wyłączając miksera dodajcie jajko, miksujcie ok. 45 sekund.
Następnie dodajcie krem kasztanowy i rum, miksujcie minutę, aż uzyskacie jednolitą konsystencję.
Krem należy przełożyć do 5-6 szklaneczek lub kubeczków o pojemności 125ml.
Uwagi: Ze względu na to, że przeciętny słoik kremu kasztanowego ma ok. 450g. ja zużyłam cały, zwiększając ilość śmietanki (zużyłam cały pojemnik (kubek plastikowy). Wtedy proponuję zrezygnować z mleka. W ten sposób otrzymałam 7 nieco większych porcji.
Jeśli krem wyda Wam się zbyt rzadki, podgrzejcie go na małym ogniu 7-10 min. ciągle mieszając. Pamiętajcie, że krem po schłodzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje. :)
Ja swój deser ozdobiłam białym jadalnym brokatem, ale to już pozostawiam Waszej fantazji. Smacznego :)
Polecany film:
WIZAŻANKI TESTUJĄ HYALURONIC ALOE JELLY GARNIER
Komentarze