Sałatka Grecka
Składniki:
- cebula biała [1 szt.]
- papryka czerwona [1 szt.]
- sałata lodowa [0.5 główki]
- pomidory [1 szt.]
- czarne oliwki [15 szt.]
- ser feta [0.75 kostki]
- ogórek zielony [1 szt.]
- bazylia [0.5 łyżeczki]
- sos winegret [1 op.] (instant np. winiary / knorr)
- oliwa z oliwek [2 łyżki] (do sporządzenia sosu winegret instant)
- woda mineralna [2 łyżki] (do sporzadzenia sosu winegret instant)
Przygotowanie:
Przygotować sos (2 łyżki oliwy połączyć z 2 łyżkami wody mineralnej i wsypać sos dokładnie wymieszać).
Wszystkie warzywa umyć. Cebulę, pomidora i oliwki pokroić w plastry (grubość wg. uznania), ogórka pokroić w pół plastry. Paprykę oczyścić z nasion. Podzielić na 8 części i pokroić w małe paseczki. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć polać sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokruszoną fetę i i posypać roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Podawać po 15 minutach od przyrządzenia.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem
Komentarze
uwielbiam!
Popatrzyłam na to zdjęcie i nabrałam ochoty na sałatę.
Co nie zmienia faktu, że obie wersje są pyszne.
cala papryka i caly ogorek zielony to troche za duzo do reszty skladnikow, przynajmiej wg mnie, i ja dodaje pomidorki koktailowe.