Muffiny jabłkowo-orzechowe
autor: La Monica,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2011-11-21
Składniki:
- olej słonecznikowy [0.5 szklanki]
- mąka [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- cukier brązowy [0.5 szklanki]
- cukier [0.5 szklanki]
- cynamon [1 łyżeczka] (płaska)
- orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
- mleko [1 szklanka]
- jajka [2 szt.]
- jabłka [2 szt.] (średniej wielkości)
Przygotowanie:
Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Jabłka obieramy i kroimy na malutką kosteczkę.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukry, cynamon) łączymy w jednej większej misce.
Mokre składniki łączymy w osobnej misce tj. jaja rozbełtujemy z mlekiem, dodajemy olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy posiekane orzechy i jabłka.
Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia się wszystkich składników, nie dłużej.
Wlewamy po 2 łyżki ciasta na każdą muffinkę ( do 3/4 wysokości, prawie do pełna).
Wstawiamy muffiny do piekarnika i pieczemy 20-25 minut aż będą brązowo-złote.
Po upieczeniu studzimy muffiny w papilotkach na kratce.
Smacznego!
Polecany film:
Muffiny reniferki FB
Komentarze