Drożdżowe ciasto na pizzę
autor: dd1dd,
kategoria: ciasta drożdżowe , dodano:
2011-11-26
Składniki:
- mąka [400 g]
- drożdże [30 g]
- cukier [1 łyżka]
- olej [2 łyżki]
- woda [1 szklanka] (letnia)
- sól [1 łyżeczka]
- tłuszcz (do formy)
Przygotowanie:
Letnią wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Z mąki, drożdży, cukru, wody, soli i oleju zagnieść ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (na jakieś 10 minut). Z ciasta uformować jedną dużą kulę i posypać ją mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto ponownie dobrze wyrobić i formować z niego placek.
Formę posmarować tłuszczem.
Dodać składniki jakie tylko się chce :)
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
Ciasto jest naprawdę jak dla mnie idealne :)
Szukałam już wielu przepisów ale z tego jestem najbardziej zadowolona.
Smacznego :)
PS - jak zrobię kiedyś zdjęcia mojej pizzy to dodam :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami
Komentarze
Pieklam 40 min, poniewaz lubie dobrze wypieczona pizze. Ciasto bylo w srodku upieczone, brzegi i spod chrupiace. Polecam! Pyszne ciasto na pizze!
To moje ulubione ciasto na pizzę.
Kamilak następnym razem potrzymam dłużej