Składniki:
- udka kurczaka (i/lub skrzydekla)
- cebula biała
- majonez
- olej
- sól
- pieprz
- papryka (przyprawa)
- ziemniaki
- koperek
Przygotowanie:
Części kurczaka (udka, pałki, skrzydła) umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Następnie pokroić cebule w krążki i przełożyć kurczaka, można dodać troszkę oleju. Najlepiej pozostawić je na kilka godzin w lodówce, ale można też od razu przełożyć do naczynia, każdą część nasmarować majonezem, podlać delikatnie woda, wtedy kurczak będzie wilgotny w środku. Na wierzchu posypałam papryka słodka i odrobina czosnku w proszku.
Wstawić do piekarnika na ok 180-200 C na ok. godzinę w termoobiegu.
W międzyczasie szykuje ziemniaki, w zależności jakie są, to obieram je i kroje w mniejsze kawałki. Ja akurat zrobiłam w łupinkach. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, aż będą półtwarde (ok 10-15 min.) Następnie odcedzam, wlewam odrobinę oleju oraz sypie (nie żałując) koper w proszku. Mieszam je w garnku a następnie przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do piecyka, obok kurczaka. Ziemniaki potrzebują ok 20 minut.
Co jakiś czas należy podlewać mięsko wytworzonym sosem, w razie konieczności podlać wodą, skórka będzie chrupiąca. Przerzucamy tez parę razy ziemniaki. Sprawdzamy patyczkiem czy wszystko jest miękkie.
A potem to już tylko….
Smacznego :)
Nie podaje dokładnych ilości, bo wiadomo, ze przyprawy należy dostosować do ilości mięsa.
Polecany film:
Wywiad z Sylwią Wiesenberg
Komentarze
uwaga o czasie pieczenia miesa moze doprowadzic do elaboratu...ktory i tak doprowadzi do wniosku jw
a tak powaznie to jak zwykle temperature i czas pieczenia podaje przyblizony, wszystko zalezy od piecyka
zachecam cie do wyprobowania tego sposobu na kurczaka, mezusiowi na pewno zasmakuje
Wersję z majonezem chętnie wypróbuję. Na pewno będzie pycha, jak każda wersja z piekarnika. Uwielbiam takiego kurczaka.
Za to nie znoszę czosnku w proszku. Nie smakuje mi i wyjątkowo paskudnie pachnie.