Składniki:
- mąka pszenna [1 kg] (typ 650, ale można użyć zwykłej pszennej)
- drożdże [10 dag] (świeże)
- cukier [2 łyżki]
- sól [2.5 łyżeczki]
- woda [1 l] (ciepła)
- otręby pszenne [1 szklanka]
- słonecznik ziarna [1 szklanka]
- len [2 łyżeczki] (mielony)
- czarnuszka (przyprawa) [2 szczypty] (do posypania chlebków)
Przygotowanie:
Chlebek wychodzi mięciutki, ma chrupiącą skórkę, a jego zaletą jest to, iż można dodać wszystkie składniki jakie się lubi. Chlebek dla laików ;)
Przepis na dwa bochenki (dwie podłużne foremki)
Drożdże rozrabiamy z cukrem, wlewamy szklankę ciepłej wody (nie gorącej!), 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 15-20 minut aż wyrośnie (najlepiej w ciepłe misce bez przeciągów).
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby, słonecznik, len, wyrośnięte drożdże, sól, resztę wody (ciepłej) i starannie wyrabiamy ręką (lub specjalnymi uchwytami do miksera) kilka minut (dosłownie 5-10 minut).
Dwie formy smarujemy tłuszczem (olej lub masło) obsypujemy bułką tartą lub mąką i wykładamy do nich ciasto.
Powierzchnię chlebów smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez 60 minut.
Po upieczeniu możemy posmarować zmoczonym w wodzie pędzelkiem skórkę chleba aby odrobinę zmiękła (ale nie trzeba).
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowy chleb
Komentarze