Croatia
Składniki:
- ser gorgonzola [100 g] (ostry ser podniesie smak i nie trzeba będzie doprawiać solą)
- papryka czerwona [1 szt.] (opalić, wsunąć do papierowej torby i obrać ze skóry)
- papryka zielona [1 ] (postąpić jak z czerwoną)
- papryka pomarańczowa [2 szt.] (opalić, wsadzić do torebki i obrać ze skóry)
- czosnek [1 ząbek] (poszatkować lub rozetrzeć na soli)
- oliwa [3 łyżki] (do sosu)
- marchew [1 szt.] (zblanszować pokrojoną w drobną kostkę)
- granat [1 szt.] (do posypania sałatki)
- indyk [200 g] (wędzony indyk lub inny drób)
- papryka (biała (pomidorowa papryka biała jest dosyć ostra, nie obierać)
- ocet bazyliowy [3 łyżki] (do sosu)
- ryż [100 g] (basmati, suchego ryżu ugotować w delikatnym bulionie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy pokroić tak drobno, aby wielkością nie przekraczały ziaren ryżu; oliwę z octem i łyżką musztardy lub rozbitymi w moździerzu zaparzonymi ziarnami gorczycy delikatnie polać wymieszane składniki, posypać pokrojonym lub startym na tarce z małymi oczkami serem a następnie pestkami granatu. Aby ser łatwiej się tarło można go zamrozić.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: crepes Suzette
Komentarze