Pierożki z jabłkami mojej babci
Składniki:
- mąka [2 szklanki]
- śmietana kwaśna [0.5 l]
- drożdże [2 dag]
- margaryna (pół kostki)
- skórka z cytryny
- jabłka (kilka)
- cukier waniliowy [1 op.]
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę ucieramy z margaryną, drożdże rozpuszczamy w śmietanie, łączymy wszystko ze sobą, dodajemy skórkę z cytryny- zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na 1/2 cm grubości , wycinamy krążki na pierogi. Jabłka obieramy, kroimy na 8 części, usuwamy gniazda. Kawałki układamy na cieście, posypujemy cukrem waniliowym i pudrem wedle uznania. Można dać cynamon. Zaklejamy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i odrobiną oleju.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta z tuńczyka
Komentarze