Tagiatelle z łososiem
Składniki:
- cebula [0.5 szt.] (średniej wielkości)
- czosnek [1 ząbek]
- śmietana [0.5 op.] (małe opakowanie)
- papryka (przyprawa) [2 łyżeczki] (łyżeczki płaskie, papryka słodka)
- sól [2 szczypty]
- oliwa z oliwek [1 łyżka]
- oliwki [8 szt.]
- natka pietruszki [1 łyżka] (w zależności czy lubisz natkę)
- ser parmezan [1 łyżka] (albo więcej - jak kto lubi :))
- makaron [8 szt.] (szt= gniazdko, tagiatelle)
- łosoś [0.5 op.] (małe opakowanie, wędzony)
- papryczka piri piri [1 szt.] (może być inna papryczka ostra)
Przygotowanie:
Na oliwie smażymy poszatkowany czosnek i cebulkę (drobna kostka) - ogień mały, czosnek i cebulę wrzucamy na zimną oliwę (sic!), czekamy aż cebula się zeszkli (nie może nabrać koloru).
Do zeszklonej cebulki i czosnku dodajemy pociętego łososia, pocięte (w krążki) oliwki, pociętą papryczkę ostrą, paprykę słodką.
Smażymy przez ok 3-5 min.
Jak łosoś zmieni kolor, odstawiamy na kilka sekund patelnię, tak, żeby wszystko lekko ostygło. Po chwili dodajemy śmietanę, sól i mieszamy szybko tak aby ładnie się wszystko połączyło.
Wstawiamy na ogień na ok 2-3 min (kilka razy należy pomieszać sos).
W między czasie gotujemy makaron al dente (oczywiście w posolonej wodzie).
Po odcedzeniu makaronu wrzucamy go od razu na patelnię (nigdy nie polewamy zimną wodę - brrr) i mieszamy z sosem.
Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze mieszamy chwilę.
Podajemy makaron posypany parmezanem od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mufiny na słono
Komentarze
1. Makaron pełnoziarnisty gotowany w nieosolonej wodzie.
2. 150 g wędzonego łososia w plastrach.
3. Zamiast śmietany proporcja: 1 łyżka śmietany, 2 łyżki jogurty naturalnego. Plub brak doprawiania solą.
Łosoś i tak jest już wystarczająco słony.
I tak oto otrzymujemy przepyszne danie, na szybki i zdrowy obiad