Składniki:
- mleko [0.5 l]
- mąka [1.5 szklanki]
- jajka [2 szt.]
- banan [2 szt.]
- bita śmietana (do ozdobienia jeśli ktoś lubi)
- maliny (do ozdobienia, ale nie musowo akurat nimi)
- olej (do smażenia na patelni)
Przygotowanie:
1.Ciasto robimy jak na naleśniki tzn. do mleka wsypujemy mąkę (jeśli będzie za rzadkie dosypujemy troszkę mąki, ja mąkę wsypuję "na oko"). Dodajemy całe jajka.
2.Następnie w głębokim talerzu "ugniatamy" banany na taką papkę i dodajemy do wcześniejszej masy. (Jeśli ktoś ma blender ma ułatwione zadanie, bo wrzuca banany do garnka z mlekiem i mąką i po prostu miksuje). Nie dodajemy cukru gdyż banany są słodkie.
3. Placki smażymy na patelni do uzyskania złotawego koloru.
4. Na placki układamy bitą śmietanę, a na nią maliny.
Oczywiste jest to,że nie każdemu wyjdzie tyle samo placuszków. Jeden robi większe, drugi mniejsze.
Gotowe! Smacznego!
Polecany film:
Racuchy z jabłkami FB
Komentarze