Szybkie Surimi
autor: Frau_Kuneguda,
kategoria: przekąski na zimno, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2011-12-24
Składniki:
- papryka [1 szt.] (Opcjonalnie)
- sól [0.5 łyżeczki]
- cukier [1 łyżeczka]
- kwasek cytrynowy
- ocet balsamiczny [3 łyżki] (Dressing)
- pieprz [1 szczypta] (Dressing)
- cukier [1 szczypta] (Dressing)
- paluszki krabowe [1 op.] (surimi, Rozmrozic w mikrofalówce i pokroić w 1 cm kawałeczki)
- brokuł [400 g] (Nie mogą być mrożone, gruba łodyga to zaleta)
- kalarepa [1 szt.] (opcjonalnie)
- roszponka (lub cykoria, opcjonalnie)
- pomidory (opcjonalnie)
- olej słonecznikowy [3 łyżki] (lub inny niearomatyczny (Dressing))
- musztarda [1 łyżeczka] (ostra, Dijon, (Dressing))
Przygotowanie:
Zagotować 3 litry wody, doprawić solą, cukrem, szczyptą kwasku cytrynowego.
Porozdzielane różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę łodygę wraz z opcjonalnymi: papryką i kalarepą wsypywać partiami do gotującej się wody.
Warzywa gotować około 5 - 8 minut.
Ugotowane, twarde warzywa umieścić w misce z bardzo zimną wodą i kostkami lodu, aby zastopować gotowanie. Zmienić kilkukrotnie wodę, wyjąć warzywa na durszlak.
Osuszone warzywa posypać połamaną sałatą, pokrojonym pomidorem i surimi.
Przygotować sos, łącząc wszystkie składniki dressingu. Zalać sosem lub podać go osobno, aby każdy mógł sobie sam przyprawić sałatkę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciastka dyniowe
Komentarze