Świąteczny piernik
Składniki:
- mąka [2 szklanki]
- cukier [0.75 szklanki]
- jajka [3 szt.]
- miód [10 łyżeczek]
- woda [2 łyżeczki]
- soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
- margaryna [100 g]
- śmietana 18% [3 łyżki]
- kakao [2 łyżki]
- przyprawa do pierników [1 op.]
- sól [1 szczypta]
- krem
- śmietana kremówka [200 g]
- czekolada biała [1 op.]
- śmietan fix [2 szt.]
- aromat migdałowy do ciast [1 op.]
- powidła śliwkowe [1 op.]
- POLEWA
- czekolada gorzka [2 op.]
- woda bądź mleko [2 łyżki]
- orzechy włoskie [0.333 szklanki] (drobno mielone)
Przygotowanie:
Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W
osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod
koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz
śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce
sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno
z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x12 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min w temp. 175'C. Po
tym czasie ciasto delikatnie nacinamy nożem wzdłuż przez środek ok 1,5
cm, dzięki temu ładnie pęknie podczas pieczenia i ponownie pieczemy ok
30-35 min. dalej w temp. 175'C.
Upieczony piernik, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy
na trzy części.
Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy środkową częścią. 100 g
śmietany kremówki podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę,
delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do
schłodzenia. Resztę kremówki ubijamy dodając rozpuszczoną czekoladę i
Śmietan Fix'y oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Gotową masę
nakładamy na ciasto i przykrywamy ciastem - lekko dociskamy.
Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy troszkę wody i wkładamy
połamane kostki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady i dodajemy orzechy, mieszamy. Gotową polewą, polewamy ciasto
i schładzamy. Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczeń rzymska
Komentarze