Wigilijne pierogi z czerwoną soczewicą i kaszą gryczaną
autor: boszenka69,
kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2011-12-25
Składniki:
- CIASTO
- mąka [2 szklanki]
- ciepła woda (dodajemy tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste, a elastyczne)
- oliwa [2 łyżki]
- FARSZ
- czerwona soczewica (pół opakowania)
- kasza gryczana (pół woreczka)
- cebula biała [2 szt.]
- curry (wedle uznania)
- majeranek
- papryka słodka w proszku
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
- masło z oliwą (do smażenia cebuli)
Przygotowanie:
Soczewicę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, dodajemy do niej ugotowaną kaszę gryczaną oraz drobno pokrojoną, usmażoną cebulę. Składniki mieszamy i doprawiamy curry, majerankiem, czerwoną papryką słodką, pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Farsz powinien być wyrazisty w smaku. Można również skropić go odrobiną soku z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrabiamy ciasto na pierogi, które nadziewamy naszym farszem. Następnie solimy wodę i wrzucamy nasze pierogi na wrzątek. Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze kilka minut. Podajemy z podsmażoną cebulką lub gęstą śmietaną.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: dietetyczne spaghetti carbonara
Komentarze