Świąteczne pierniczki babuni
Składniki:
- mąka tortowa [1 kg] (przesiana)
- miód [400 g]
- przyprawa do pierników [2 op.] (róznych firm)
- margaryna [1 kostka] (KASIA lub PALMA)
- proszek do pieczenia [1 op.]
- cukier [400 g]
- jajka [3 szt.]
- cynamon [2 łyżeczki]
- kakao [3 łyżki] (ciemne)
Przygotowanie:
W garnku należy rozpuścić tłuszcz razem z cukrem, dodać do tego miód, sypkie przyprawy do piernika i cynamon, zagotować, ciągle mieszając aby się nie przypaliło, następnie ostudzić. W dużej misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. DO mąki dolać wcześniej przygotowany roztwór miodowy, a na końcu jajka.Wyrabiać ciasto ręką aż powstanie jednolita masa. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na gr. ok 0,5-1 cm i wycinamy pierniczki foremkami, układamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku średnio 10-12 minut (bez termoobiegu).
Upieczone pierniczki lukrujemy i dekorujemy orzechami, wiórkami kokosowymi, posypkami. Pierniczki najlepiej przechowywać w plastikowym zamykanym pojemniku za kilkoma kromkami chleba co sprawdza iż będą mięciutkie chyba,że wcześniej zostaną zjedzone ale z 1 porcji wychodzi ich całkiem sporo.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa serowa z grillowanymi brokułami
Komentarze