Pieczeń sylwestrowa
autor: Szulik,
kategoria: z mięs mieszanych , dodano:
2011-12-27
Składniki:
- mięso mielone [750 g]
- cebula [1 szt.]
- natka pietruszki [1 pęczek]
- jajka [3 szt.]
- bułka tarta [3 łyżki]
- sól [2 łyżeczki]
- pieprz [1 łyżeczka]
- kiełbasa biała [3 szt.]
- jabłka [1 szt.]
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski. Jabłko obieramy ze skórki, tniemy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Cebulę również obieramy z łusek, tniemy i dodajemy do miski wraz z rozbitymi jajkami, poszatkowaną natką pietruszki, bułką tartą, solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrabiamy dłonią wraz z dodatkami. Białą parzoną kiełbasę obieramy ze skórki. Połowę mięsa przekładamy do formy na nim układamy dwie białe kiełbaski obok siebie a trzecią w razie potrzeby przecinamy na pół i uzupełniamy w długości pozostałe. Przykrywamy je drugą połową mięsa. Pieczeń pieczemy około 75 minut w 180 st. C.
Polecany film:
Robert Harna - kasza gryczana
Komentarze