Kulebiak z kiszonÄ… kapustÄ… i grzybami
Składniki:
- grzyby suszone [45 g] (podgrzybki i borowiki)
- pieczarki [350 g]
- kapusta kiszona [0.5 kg]
- cebula [1 szt.] (średnia)
- przyprawy (sól, pieprz, vegeta, kminek)
- olej
- ciasto francuskie [1 szt.] (polecam ciasto prostokątne - nie mrożone!)
- jajka [1 szt.] (do posmarowania ciasta)
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na noc, aby namokły! Następnie należy je zagotować, aż zmiękną i pokroić w drobną kostkę. NIE WYLEWAĆ WYWARU!
Pokrojone w cienką kostkę pieczarki i cebulę przyprawić (solą i pieprzem) i usmażyć na oleju.
Kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna) wypłukać w wodzie, odcedzić i zagotować w wywarze z suszonych grzybów. Następnie przyprawić vegetą, dodać grzyby i cebulę. Całość dokładnie wymieszać.
Wywar przelewać powoli, aby osadzony na dnie piasek z grzybów nie dostał się do kapusty.
Nakładać farsz na ciasto francuskie, zostawiając u góry około 4 cm.
Całość zwinąć jak roladę i skleić z pozostawioną częścią ciasta.
Gotową roladę posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temperaturze 200°C przez 30 - 40 minut. Aż ciasto ładnie się zarumieni.
Do smaku można posypać kminkiem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka po marokańsku
Komentarze