Ośnieżone muffinki
autor: panienkamiijejzabawki,
kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2011-12-29
Składniki:
- mąka pszenna [150 g]
- cukier [60 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- soda oczyszczona [1 szczypta]
- sól morska [1 szczypta]
- wiórki kokosowe [70 g] (około 8 łyżek)
- jajka [2 ]
- sok z cytryny [50 ml]
- skórka z cytryny (z 2 cytryn)
- czekolada biała [100 g]
- masło [120 g] (roztopione)
- wiórki kokosowe (kilka łyżek do posypania)
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre:
jajka, roztopione masło, sok z cytryn,
w drugim natomiast wymieszać składniki suche:
mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, wiórki kokosowe. - Składniki w naczyniach dokładnie wymieszać.
Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą, dodać otartą skórkę z 2 cytryn- ponownie przemieszać .
Przelać do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami.
Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.
POLEWA:
Muffinki polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze