Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami
Składniki:
- ciasto:
- jajka` [2 szt.]
- drożdże [5 dag]
- cukier [1 łyżka]
- mleko [0.5 l]
- olej [0.5 szklanki]
- mąka (ile zabierze ciasto)
- farsz:
- kapusta kiszona [50 dag]
- cebula [1 szt.]
- grzyby [2 dag]
- cukier, sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia.
FARSZ:
Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś faszerowany
Komentarze