Bułeczki z twarogiem i budyniem
Składniki:
- ciasto:
- mleko [0.5 szklanki]
- drożdże żdże [5 dag]
- żółtko [1 szt.]
- olej [0.333 szklanki]
- cukier [1 łyżeczka]
- mąka [50 dag]
- nadzienie:
- ser twarogowy [40 dag]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- budyń [1 op.]
- rodzynki (wg uznania)
- cynamon
- cukier puder [5 łyżek]
Przygotowanie:
CIASTO:
Mleko lekko podgrzać i dodać drożdże rozpuszczone z cukrem. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rodzynki zalać ciepłą wodą i moczyć ok 10 min. Twaróg lekko rozbić blenderem lub mikserem, dodać cukier,żółtko, cynamon i stopniowo przestudzony budyń. Na koniec wrzucić odsączone rodzynki.
Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 0. 5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe bułeczki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze