Nadziewane daktyle w wersji raw food
autor: siwa anka,
kategoria: przekąski na zimno, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2012-01-01
Składniki:
- żurawina
- daktyle [1 op.] (z pestkami, 1 porcja)
- wiórki kokosowe
- amarantus [2 łyżki] (popping z amarantusa, do posypania)
- orzechy [1.5 szklanki] (brazylijskie, włoskie, pistacjowe, laskowe, pekan, nerkowca, migdały)
- banan [2 szt.] (lub odrobina wody)
Przygotowanie:
Z orzechów pozostawić po 2-3 łyżki pistacji i migdałów. Pozostałe namoczyć na noc. Następnego dnia moczone orzechy zblednować z bananem, żurawiną i wiórkami kokosowymi, w razie konieczności dodać odrobinę wody. Masa powinna być grudkowata.
Z daktyli usunąć pestki tak by owoc był przekrojony na pół. Nadziewać każdy daktyl masą orzechową, tak by delikatnie wychodziła na brzegi.
Pistacje posiekać, a migdały zemleć w młynku na mąkę. Ciasteczka obtaczać w pistacjach, mączce migdałowej (zmielone w młynku do kawy migdały) lub poppingu. Przechowywać w lodówce.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka brokułowa
Komentarze