Ciasteczka śnieżynki
autor: Ilonaaa93,
kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2012-01-01
Składniki:
- jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [250 g]
- masło [250 g]
- sól [1 szczypta]
- proszek do pieczenia [0.5 op.]
- cukier puder [200 g]
- cynamon [3 łyżeczki]
Przygotowanie:
Rozpuszczone masło wlewamy do mąki, dodajemy cukier puder i sól. Dokładnie mieszamy ok. 2 minut. Do ciasta wbijamy jedno jajo, wsypujemy cynamon, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy ciasto i wycinamy z nich śnieżynki. Ciasteczka układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Gwiazdeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną i możemy podawać lub ozdabiać. Ja swoje śnieżynki ładnie zapakowałam i w prezencie przyjaciółce podarowałam.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Waldorf
Komentarze