Pierniczki Mamy i Córki
Składniki:
- mąka tortowa [55 dag]
- miód [30 dag]
- cukier puder [10 dag]
- masło [12 dag]
- jajka [1 szt.]
- soda oczyszczona [2 łyżeczki]
- imbir [4 łyżeczki]
- goździki [4 łyżeczki] (mielone)
- gałka muszkatołowa [2 łyżeczki]
- cynamon [6 łyżeczek]
- pieprz czarny [0.5 łyżeczki]
- kardamon [0.5 łyżeczki]
- kakao [2 łyżeczki]
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, cukier, soda oczyszczona, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz, kardamon i kakao). Następnie miód podgrzać w garnku (jeśli jest płynny nie jest to konieczne). Masło rozpuścić w garnku. Do wcześniej wymieszanych suchych składników dodać rozpuszczony miód, masło oraz jajko. Ciasto zagnieść. Jeśli jest bardzo miękkie, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 15 min. Ciasto wyjąć i wałkować podsypując mąką (na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze). I.... wykrawać pierniczki!! Tutaj zaczyna się zabawa.
Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC.
Ostygnięte dekoracje można dekorować. My z Mamą używamy:
-barwników w proszku wymieszanym z lukrem(lukier->1 białko i ok. 1 szkl. cukru pudru)
-posypek kolorowych
-kolorowego cukru
-jadalnych perełek
Jest to wspaniały sposób na spędzenie po południa z Mamą. Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pesto z zielonego groszku i migdałów
Komentarze