Wigilijna zupa grzybowa
Składniki:
- cebula [1 szt.]
- grzyby suszone [40 g]
- marchew [1 szt.]
- pietruszka [1 szt.] (mała)
- śmietana kwaśna [0.5 szklanki]
- mąka [1 łyżka]
- masło [2 łyżki]
- liście laurowe [1 szt.]
- kostka smakowa [1 szt.] (bulion grzybowy)
Przygotowanie:
Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.
Podawać z łazankami lub makaronem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mango lassi
Komentarze