Delicja jabłkowa
Składniki:
- biszkopt
- jajka [6 szt.]
- mąka [1 szklanka]
- cukier [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- Masa jabłkowa
- jabłka [1.5 kg]
- galaretka cytrynowa [2 op.]
- woda [0.333 szklanki]
- MASA ŚMIETANOWA
- bita śmietana w proszku [2 op.]
- żelatyna [2 łyżki]
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 min
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dusić z wodą ok.15 min. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy żelatyna zacznie tężeć dodać do śmietany.
Przełożenie
biszkopt-masa jabłkowa-masa śmietanowa- biszkopt-masa jabłkowa
RADA: |Ciasto najlepiej przekładać etapowo. Kiedy jabłka już będą zastygać należy wyłożyć je na dwa biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie przygotować masę śmietanową i przełożyć placki
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś faszerowany
Komentarze