Łamaniec
autor: brunetka2000,
kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2012-01-02
Składniki:
- margaryna [1 kostka]
- masło [1 kostka]
- mleko [0.5 l]
- mąka ziemniaczana [2 łyżki]
- mąka pszenna [2 łyżki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- żółtko z jajka [5 szt.]
- jajka [5 szt.]
- cukier [1 łyżka]
- ocet [1 łyżka]
- śmietana [1 łyżka]
- mąka (ile się wgniecie)
- sok z cytryny [1 szt.]
- orzechy (ile się chce )
- ananas [1 op.]
- rodzynki (ile się chce)
- morele (suszone itp)
Przygotowanie:
Ciasto:
5 żółtek,2 całe jajka, 1 łyżka cukru, octu, masła i śmietany.
Wszystko razem zagnieść. Mąki dodać ile się wgniecie. Bić wałkiem 20 minut. Podzielić ciasto na 6 placków, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 5-7 min. Surowe placki podziurawić widelcem.
Masa:
Ugotować budyń: pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy. 3 całe jajka ubić na parze z 1 1/4 szkl. cukru ostudzić. 1 masło i 1 margarynę wymieszać z masą jajeczną, budyniem oraz z sokiem z cytryny (w wersji dla dorosłych można dodać troszkę spirytusu) Na placki kłaść masę i posypywać bakaliami, orzechami.... Ostatni górny placek również posmarować masą, a na wierzch polać czekoladą.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta al alfredo
Komentarze