Orzechowe delicje
Składniki:
- jajka [1 szt.]
- margaryna [150 g]
- mąka [250 g]
- cukier [230 g]
- cukier waniliowy [2 łyżeczki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- sól [1 szczypta]
- orzechy [300 g] (różne: np.włoskich, laskowych,ziemnych,nerkowca,migdałów)
- polewa czekoladowa [150 g]
Przygotowanie:
Margarynę pokroić w kostkę,zagnieść z z mąką,70g
cukru, jajkiem, solą, cukrem waniliowym. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.
Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie i za pomocą okrągłej foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Pozostały cukier rozgrzać na gorącej patelni, skarmelizować. Dodać orzechy, wymieszać z karmelem.Karmel orzechowy ponakładać na każde upieczone i ostudzone ciastko. Brzegi ciastek zanurzyć w polewie czekoladowej. Położyć na papierze do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczeń rzymska
Komentarze