Barszcz wigilijny z pierożkami
Składniki:
- buraków [1 kg]
- cebula [1 szt.]
- kawałek selera
- grzybków suszonych [5 szt.]
- ziele angielskie
- majeranku [1 łyżeczka]
- liście laurowe [2 szt.]
- sól, cukier, pieprz
- ocet winny
- Farsz:suszonych grzybów [50 g]
- cebula
- masła [1 łyżka]
- jajka [1 szt.]
- topionego sera ze szczypiorkiem [100 g]
- sól,pieprz do smaku
- Ciasto na pierożki:jajko [1 szt.]
- mąki [2 szt.]
- szczypta soli
- woda gorąca
Przygotowanie:
Barszcz czerwony:
Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie
zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,przecedzamy. Podawać z pierożkami.
Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody
zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę
obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: enchiladas z kurczakiem
Komentarze