Choinka z piernika
Składniki:
- CIASTO
- mąka pszenna [600 g]
- masło [250 g]
- soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
- przyprawa do pierników [5 łyżeczek]
- Lukier
- cukier brązowy [200 g]
- miód [7 łyżek] (płynny)
- cukierki [200 g] (landrynki, różne kolory)
Przygotowanie:
Do garnuszka włożyć masło cukier i miód. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.
Ciasto piernikowe rozwałkować. Wyciąć kształt choinki. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić w choince małe otworki, w które nasypać pokruszone landrynki z czubkiem.
Piec w temperaturze 160 ºC przez około 10-12 minut. Po upieczeniu udekorować choinkę lukrem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasteczka owsiane
Komentarze