Miodowe ciastka
autor: IlonaAlbertos,
kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2012-01-03
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki]
- cukier puder [0.5 szklanki]
- miód [2 łyżki]
- jajka [1 szt.]
- margaryna [5 dag]
- cynamon [1 łyżeczka]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- śmietana [75 ml]
- białko z jajka [1 szt.]
- cukier waniliowy [1 op.]
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy z płynnym miodem w rondelku, dodajemy cynamon. Gdy się rozpuści dodajemy sodę oczyszczoną i śmietanę 30 %. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy zawartość rondelka, wbijamy jajko. Miksujemy całość. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby dodając więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łososiowe ciastka
Komentarze