Cynamonowo- jabłkowa szarlotka
Składniki:
- margaryna [1 kostka]
- mąka pszenna [4 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- żółtko z jajka [3 szt.]
- jabłka [1 kg]
- śmietana kwaśna
- cynamon [2 łyżeczki]
- mak
- kasza manna
- żurawina [4 łyżki]
- rodzynki [4 łyżki]
- cukier
- margaryna [2 łyżki]
- bułka tarta [2 łyżki]
Przygotowanie:
Z margaryny, mąki, cukru, żółtek jaj i śmietany zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do garnka i dusimy. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy rodzynki, które możemy dzień wcześniej namoczyć w alkoholu. Następnie dodajemy zmielony mak, kaszę manną, żurawinę, cynamon i cukier do smaku. Po kilku minutach duszenia jabłek, gdy już zgęstnieją odstawiamy je do przestygnięcia.
W tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nakłuwamy ciasto i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie na zapieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, na wierzchu dekorujemy ciastem. Możemy układać paski, możemy przykryć całość ciastem. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po pewnym czasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka piaskowa
Komentarze