Świąteczne bajaderki
Składniki:
- margaryna [1 kostka]
- jajka [4 szt.]
- cukier [1.5 szklanki]
- mąka pszenna [2 szklanki]
- kakao [4 łyżeczki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- mleko [40 ml]
- marmolada [4 łyżki]
- likier [4 łyżki]
- czekolada [2 szt.]
- śmietana kremówka [200 ml]
- bakalie [1 op.]
- wiórki kokosowe [4 łyżki]
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnku wraz z kakao, cukrem i mlekiem, następnie odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka, miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę( można ją rozdrobnić blenderem), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę( ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka po marokańsku
Komentarze