Anielski piernik
Składniki:
- Ciasto piernikowe
- jajka [5 szt.]
- mąka [0.5 szklanki]
- mąka ziemniaczana [2.5 łyżki]
- kakao [2 łyżki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- cukier brązowy [0.75 szklanki]
- miód [2 łyżki]
- przyprawa do pierników [1 op.]
- sól [1 szczypta]
- Ciasto orzechowe
- orzechy włoskie [1.5 szklanki]
- cukier [0.75 szklanki]
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- mąka [1 łyżka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- białka [5 szt.]
- żółtko z jajka [5 szt.]
- mleko [0.5 szklanki]
- cukier [0.5 szklanki]
- masa krówkowa [2 op.] (orzechowe)
- spirytus [0.333 szklanki]
- masło lub margaryna [300 g]
- czekolada gorzka [1 op.]
- orzechy włoskie [0.5 szklanki] (drobno mielone)
Przygotowanie:
Ciasto piernikowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i przyprawę do piernika przesiać. Dodać do masy i dodać miód. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x24cm i piec ok 30 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Masa Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem, a następnie zagotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnie. Odłożyć do przestygnięcia. Miękką margarynę bądź masło zmiksować na puch dodając masę a na koniec spirytus. Masę schłodzić ok 20-30 min. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat ciasta piernikowego a następnie nakładamy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym i smarujemy masą krówkową orzechową ( wcześniej puszkę można podgrzać by cukier nie był twardy ) i ponownie przykryć ciastem piernikowym. Nałożyć pozostałą masę i posypać startą na małych oczkach czekoladą i orzechami. Ciasto schłodzić ok godziny. Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z grillowanych warzyw
Komentarze