Krokiety z mięsnym farszem
Składniki:
- naleśniki
- mleko [1 szklanka]
- woda [1 szklanka]
- jajka [1 szt.]
- olej [1 łyżka]
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- FARSZ
- mięso drobiowe [500 g]
- cebula [1 szt.]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- Panierka
- jajka [2 szt.]
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Najpierw przygotować naleśniki. Roztrzepać jajko z mlekiem i wodą. Dodać mąkę i zmiksować tak, aby nie było grudek. Na koniec wlać olej i wymieszać. Nalewać łyżką wazową porcje ciasta i smażyć na rozgrzanej patelni niezbyt grube naleśniki (do lekkiego zarumienienia).
Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Mięso ugotować (może być z udek czy skrzydełek kurczęcych), obrać i zemleć w maszynce. Można dodać trochę obranej i ugotowanej włoszczyzny z rosołu i/lub pokrojone ugotowane grzyby. Mięso wymieszać z przyprawami i podsmażoną cebulą. Doprawić do smaku i ewentualnie dolać troszkę rosołu jeśli farsz jest za bardzo gęsty.
Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, złożyć w kopertę. Zanurzyć każdego krokieta w roztrzepanym (doprawionym solą i pieprzem) jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka w marynacie
Komentarze