Schab po mazursku
Składniki:
- włoszczyzna [25 dag]
- mąka pszenna [2 dag]
- bułka tarta [2 dag]
- wino czerwone wytrawne [0.05 l]
- olej [4 dag]
- masło [2 dag]
- sól [1 szczypta]
- cukier [1 szczypta]
- goździki [5 szt.]
- schab [80 dag] (bez kości)
- powidła [2 łyżki] (śliwkowe)
Przygotowanie:
Schab wyporcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny. Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą, dodać masło, powidła rozprowadzone w wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.
Podawać z ziemniakami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po meksykańsku
Komentarze