Makowce
Składniki:
- mąka [0.5 kg]
- drożdże [3 dag]
- jajka [3 szt.]
- cukier [20 dag]
- mleko [0.75 szklanki]
- masło [15 dag]
- Masa makowa
- mak [0.5 kg]
- cukier [20 dag]
- jajka [2 szt.]
- masło [10 dag]
- cukier waniliowy [1 op.]
- rodzynki [50 g]
- kandyzowana skórka pomarańczowa [4 łyżki]
- migdały [1 op.]
- pistacje [1 op.]
- orzechy włoskie [10 dag]
- cukier puder
- cytryna [1 szt.]
- kandyzowane owoce [1 op.]
Przygotowanie:
Na początku przystępujemy do wykonania ciasta.Zaczynamy od masła, które ucieramy z cukrem i jajkami. Po wymieszaniu, gdy masa zrobi się puszysta, powoli wkruszamy drożdże.Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz mleko, które powinno być ciepłe, ale nie gorące.Ciasto powoli wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zajmujemy się teraz przygotowaniem masy.
Dzień wcześniej zalewamy mak wodą i zostawiamy na noc.W nowej wodzie odcedzamy i gotujemy kilka minut, po czym odsączamy.
Masę mielimy dwa razy.Następnie dodajemy masło, rodzynki,skórkę pomarańczową.Całość smażymy i odstawiamy do wystygnięcia.
Dodajemy cukier i jajka.Po upływie godziny, gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm.
Ciasto smarujemy białkiem, aby masa się lepiej przyklejała do ciasta.Wykładamy masę i zwijamy w rulon.Z drugą połową ciasta robimy to samo, dzięki temu uzyskamy dwa makowce.
Następnie nasze makowce zwijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok.45 minut w temp.180 stopni.
Gdy ciasto się upiecze przygotowujemy lukier ucierając wyciśniętą cytrynę z cukrem pudrem, aż uzyskamy gładką masę.
Po upieczeniu i wystudzeniu naszych makowców polewamy je wcześniej przygotowanym lukrem i posypujemy rodzynkami, migdałami, pistacjami,orzechami. owocami i skórką pomarańczową w dużej ilości, bo przecież jest to makowiec świąteczny.
Życzę smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta z tuńczyka
Komentarze