Sero-makowiec
Składniki:
- SPÓD
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- cukier puder [0.333 szklanki]
- masło [125 g]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- jajka [1 szt.]
- Masa makowa
- Masa makowa
- mus jabłkowy [2 szt.]
- bułka tarta [3 łyżki]
- białka [3 szt.]
- MASA SEROWA
- ser twarogowy [1 kg]
- cukier [1 szklanka]
- masła [150 g]
- jajka [4 szt.]
- budyń śmietankowy [1 szt.]
Przygotowanie:
Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm.
Do masy makowej dodałam jabłka oraz bułkę tartą. Na koniec masę delikatnie wymieszałam z pianą ubitą z 3 białek. Cukru już nie dosypywałam, bo masa jak i jabłka były wystarczająco słodkie.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
Piec ok. 1 godzinę i 10-15 minut w temp. 175 stopni C. Uważać, żeby sernik za bardzo nam się nie spiekł z wierzchu, najlepsza jest lekko złota skórka.
Wierzch udekorować według upodobań (czasem ozdabiam polewą czekoladową i posypuję kokosowymi wiórkami).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczone jabłka
Komentarze