Świąteczna Łatka
Składniki:
- jajka [6 ]
- cukier cynamonowy [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- mąka pszenna [1 szklanka]
- kakao [1 łyżka]
- bakalie
Przygotowanie:
Przepis jest banalnie prosty, a przede wszystkim szybki!
W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno.
Następnie dodajemy niepełną szklankę cukru i chwilę miksujemy- do momentu aż cukier utrwali pianę, gdy tak się stanie dodajemy żółtka
i delikatnie miksujemy !
Do ubitych jaj dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Stopniowo dodajemy i powoli mieszamy łyżką najlepiej drewnianą!
Ważne jest aby ciasto było mocno napowietrzone !
Z masy odlewamy część [1/3 ] ciasta do innego naczynia i dodajemy kakao. Dodajemy również ulubione bakalie.
Do masy jasnej natomiast dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.
Wszystko umieszczamy w podłużnej formie: najpierw część jasną, następnie ciemną.
CZAS PIECZENIA:
35- 40 minut
w temperaturze : 180 stopni
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: odwracana tarta z pomidorami
Komentarze